Per tots aquells que sou profunds seguidors del món europeu us resultarà familiar el SOTEU. Doncs el passat 14 de setembre es va celebrar State of the Union Addresses, més conegut com el discurs de la presidenta de la comissió davant el Parlament Europeu. Aquest esdeveniment se celebra des del 2010, cada setembre la presidenta de la Comissió fa el balanç dels objectius assolits, les prioritats pel pròxim any i quins seran els primordials reptes que haurà d’abordar la Unió durant el pròxim any. En conclusió, es fa una avaluació de l’estat en què es troba la Unió Europea, indicant el que s’ha aconseguit, els reptes i les propostes pel futur.
Aquest mecanisme es va crear arran del Tractat de Lisboa amb el propòsit de crear una UE més democràtica i transparent pels ciutadans. El primer president que va comparèixer davant el Parlament per fer l’anomenat discurs, va ser José Manuel Barroso, on va fer especial incidència de la situació d’atur que abordava en els països europeus durant aquells anys; El segon president va ser, Jean-Claude Juncker, que va aparèixer per primera vegada l’any 2015 fent una crida a la Unió dels estats per fer front a la crisi migratòria de la mediterrània. Finalment, va arribar la primera presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von Der Leyen, que ha hagut d’abordar els majors reptes per la nostra comunitat -una pandèmia global i una guerra al veïnat -.
Doncs, aquest any el discurs va girar sobre quatre eixos diferents – La il·legítima guerra a Ucraïna, el Pacte Verd, la transició digital i la democràcia-. Era notori que aquest any un dels temes principals havia de fer referència al conflicte armat que estan sotmesos els nostres veïns de la Ucraïna. Per això, com a convidada d’honor va assistir Olena Zelenska, primera dama d’Ucraïna. Es va ratificar que es continuarà amb les sancions a Rússia i es va expressar el suport màxim als nostres veïns. A conseqüència d’aquesta guerra s’ha pogut determinar que necessitem alliberar-nos de la dependència energètica que mantenim amb Rússia, per això es va destacar el Pacte Verd, on es va abordar la possible creació d’una planta d’hidrogen la qual cosa beneficiària a Espanya, ates que d’acord amb les nostres condicions meteorològiques i altres factors situen el nostre país amb una posició privilegiada per convertir-se en potencia europea de l’hidrogen. D’aquesta forma, es va acordar que la Unió arribes a ser líder mundial en la inversió del canvi climàtic. Per finalitzar aquest bloc, es va parlar d’una revisió del mercat interior de l’electricitat la qual cosa suposaria un impost a les elèctriques que estan tenint beneficis extraordinaris.
A més, es va parlar sobre la necessitat de continuar impulsant la UE cap a l’era digital. En aquest punt, es va recalcar que està previst realitzar finançament per aquesta transició i que hi haurà un paquet d’ajudes a les Pymes per a la seva realització. Finalment, va destacar que la democràcia encara no ha passat a la història per això va anunciar un paquet de defensa de la democràcia, inclosa una iniciativa sobre la protecció de l’esfera democràtica de la UE enfront de la influència estrangera i un paquet de mesures contra la corrupció. Així com va anunciar Von der Leyen:
“Les institucions democràtiques han de guanyar-se una vegada i una altra la confiança dels ciutadans. Hem d’estar a l’altura dels nous reptes que la història ens planteja sempre, tal com van fer els europeus quan milions d’ucraïnesos van trucar a les seves portes. Aquesta és la millor versió d’Europa: una Unió de determinació i solidaritat”.